torek, 31. julij 2012

Dopustniški julij

Končno je le prišel letni dopust, čas lenarjenja, dobre jedače (praviloma morske ) in spoznavanja večjih in manjših, znanih in manj znanih zanimivosti.Na žalost 14 dni prehitro mine, zato je treba izkoristiti vsak dan s poležavanjem, nič početjem, če kaj časa ostane, pa še malo kolesarjenja, plavanja in vožnje s čolnom.

Kamp v sončnem zahodu

Po začetnih težav s kolesom, sva z Blanko končno mobilna in raziskovanje Novigrada in okolice Tara se lahko začne.
No ja, tudi avto je občasno služil svojemu namenu, ker so glavne ceste v Istri precej prometne in včasih kar nevarne za kolesarjenje.

Malo znana zanimivost se skriva v Novigradu, bolj natačno v cerkvi Sv.Pelagija.V notranjosti, za glavnim oltarjem se po nekaj stopnicah spustimo v edino kripto v Istri.Menda so jo stari Rimljani uporabljali kot zapor za prve kristjane.Ob straneh sta dve zelo majhni celici, v katerih so bili kristjani zaprti, v eni je ohranjen majhen kamniti sarkofag, v katerem so kuril ogenj, nad njim pa "pekli" zapornike.

Majhna celica s sarkofagom


V notranjosti kripte

Ob zidu stoji omara s svetinjami raznih svetnikov in njihovih ostankov, menda delujejo na človeka zelo ugodno, neka pozitivna energija seva iz nje. Preverjeno deluje!!!

Pravzaprav je Novigrad kar zanimivo obmorsko mesto v Istri, ni pa toliko turističnega vrveža kot v bližnjem Poreču.

Zanimiva fasada

Zanimive so tudi ribiške ladje in manjše barke v starem Mandraču, nekatere prav nenavadno označene in pobarvane.Me prav zanima, kašen ulov imajo ribiči s takimi barkami, verjetno bolj slab, ker se jih vse ribe ustrašijo in pobegnejo.

V Mandraču

Tudi naselje Tar in okolica sta zanimiva.Leta 2011 so uredili in odprli del evropske pešpoti Stopinje sv. Martina, ki povezuje vse kraje in mesta, kjer stojijo cerkve in svetišča svetega Martina.


Martin je bil rimski vojak, ki je svoje oblačilo raztrgal in ga dal revežem.Lepa lesena skulptura se nahaja v Taru, jasno v cerkvi sv.Martina. Majhna cerkvica sv.Martina nad Tarsko Valo je tudi del te pešpoti.

Sveti Martin
 
Sv.Martin nad Tarsko Valo

Pod Tarom, ob morju, leži Santa Marina, ribiško pristanišče in znano gojišče školjk.Znana je predvsem po velikem gostišču z morsko hrano in visokimi cenami.
Pa ribiške barke tudi počasi propadajo in tonejo.



Zanimivo je tudi vožnja po kolesarskih poteh, označenih in neoznačenih.Odkrila sva cela polja sivke (lavande), le ta prav lepo uspeva v Istri.Verjetno je pogled na cvetoče polje še lepši čez dan, v sončnem vremenu.



Sončni zahodi so pa vedno nekaj posebnega, vsakič drugačni, vendar vedno zanimivi.

Pogled na Novigrad