ponedeljek, 11. februar 2013

Obisk pri vitezih, naslednji dan pa zimo odganjat

Narodni muzej v Ljubljani je organiziral zanimivo razstavo o vitezih v srednjem veku in ker je 8.februar kulturni dan, je bilo pač treba izkoristiti brezplačni obisk muzeja.Razstavo bi si itak ogledal v vsakem primeru, če je pa brez vstopnine, pa toliko boljše.Na ogled je postavljeno veliko orožja, viteških oklepov in predmetov, ki so povezani s to tematiko.Na panojih pa veliko informacij in zgodovinskih dejstev o vitezih, srednjeveških damah in življenju v tistih davnih časih.


Tale nas pričaka na vhodu na razstavo




Takole pa so izgledali vitezi in bojevniki na daljnem Japonskem.


Razstava je vsekakor vredna ogleda, morda sem pogrešal malo več podatkov o vitezih templjarjih, ki so delovali tudi na naših tleh.

V soboto pa je že tradicionalni Pustni karneval v Ljubljani privabil veliko pustnih mask na pohod po mestu.
Kot ponavadi je na čelu sprevoda Ljubljanski zmaj, sledile pa so mu maske in skupine iz slovenskih pokrajin, nekaj pa iz sosednje Hrvaške.



Cerkljanski laufarji in kurenti so preganjali zimo in upam, da jim bo uspelo zmagati.Ta letošnja zima se še kar vleče in vleče, za prihodnje dni pa spet napovedujejo sneg.Ja, še daleč je pomlad...pa poletje...
Če ne veste, kaj je Laufar - to je lik, ki ni nikoli pri miru, ampak vedno laufa (laufa se po slovensko reče teče) naokoli.Zato ga je tudi teško ujeti v objektiv in narediti dobro fotografijo.

Laufar
O kurentih je pa itak skoraj že vse znano, še vedno so zame najboljši pustni liki.Ko se jih zbere večja skupina in začnejo zvoniti s svojim opasanimi zvonci, jih je res užitek gledati in poslušati.