torek, 18. september 2012

Malo zgodovine, narave in umetnosti v Istri

Semptember, krasen mesec za potepanja in oglede zanimivosti, ki si jih v poletni vročini skoraj sigurno ne bi ogledali.Teden dni na Istrskem polotoku sva izkoristila za oglede in raziskovanja "turističnih točk", znanih in manj znanih.V bližini Poreča se nahaja najbolj znana istrska jama Baredine, v njej lahko vidimo tudi človeško ribico.Lahko se vpišemo tudi v plezalno šolo, na spodnji sliki  je vhod v temačne globine zemlje. Ogled same jame sva pustila za prihodnjič, zanimiva je okolica in občasne razstave okoli jame.


Trenutno so na ogled fosilni ostanki, okamenele kosti in odtisi dinozavrov iz Istre.Posebo zanimiva je razstava replik kipcev prazgodovinskih Vener In ne boste verjeli, ogled razstave je zastonj...
Venera naj bi predstavljala nosečo žensko, pramater vseh ljudi, boginjo Zemlje, katero so častili prazgodovinski ljudje.



Kipci so natančne kopije skoraj vseh do sedaj najdenih Vener iz celega sveta.


Po ogledu razstave sem moral še malo urediti dovozno cesto do jame, sam makadam in pesek.Obvezna so zaščitna očala in čelada.

Pravzaprav je to muzejski eksponat, ki vabi na razstavo starih traktorjev

V Poreču vsako leto pripravijo prireditev Giostra, na njej so predstavljeni stari običaji, noše in poklici v prejšnjih stoletjih. Prirejajo stare viteške igre, dvoboje, zanimiv je sprevod udeležencev v tedanjih oblačilih.




Različne vrste in oblike kruha izpod rok pekovskih mojstrov

Za ljubitelje zgodovine in umetnosti je pa obvezen ogled Eufrazijeve bazilike.Za ceno 30 kun si lahko ogledamo ostanke starokrščanske cerkvice, krstilnico vklesano v kamen, muzej v baziliki s čudovitimi srednjeveškimi nabožnimi slikami, kipi in oblačili cerkvenih dostojanstvenikov.Lahko se povzpnemo na cerkveni zvonik, od koder je čudovit razgled na Poreč in okolico.Za celoten ogled si moramo vzeti kar uro in pol časa, pa še vedno prezremo kakšen zanimiv eksponat.
Izredno lepi so talni mozaiki, nekateri so celo iz 3. stoletja AD ( Anno Domini ali po slovensko leta Gospodovega).

Obokano dvorišče bazilike :

 
Vhod v staro krstilnico

Posebno znan je talni mozaik "Poreška riba".Riba v zgodnjekrščanski ikonografiji  predstavlja Kristusa.
Na sliki se v ozadju vidijo tudi deli mozaika, ki precej spominjajo na zloglasni nacistični križ - svastiko.Ta križ so poznali že v prazgodovini in na žalost si ga je Adolf H. prilastil in iz njega naredil najbolj osovražen simbol.


Ker pa najboljše pride vedno na koncu, nas preseneti čudovita notranjost bazilike, ki je eden najlepših primerov bizantinske umetnosti.Cel obok je poslikan s freskami, ki prikazujejo svetnike, mučenike, Kristusa in nosečo Devico Marijo (ena redkih slik, ki jo prikazuje v nosečnosti ).



Tudi vsi obokani stebri so lepo okrašeni.

Še ena zelo zaminiva cerkev se pa nahaja kar precej stran, že skoraj na koncu Istrskega polotoka. To je cerkev svete Foške.Poznajo jo predvsem tisti, ki verjamejo v pozitivno energijo, v blagodejna zemeljska sevanja, v zemeljske zdravilne kraje.Obiskujejo jo ljudje iz celega sveta.Cerkev se nahaja precej na samem, najbližji večji naselji (če ne štejemo množico vikend hiš) sta Peroj in Barbariga.Cerkvica je bila pozidana že okoli leta 600.


Moram priznati, da kakšne posebne energije nisem občutil, ampak mnogi pravijo, da jo čutijo in da jim zelo pomaga pri zdravstvenih težavah.V notranjosti cerkvice je polno zahvalnih slik in kipcev, ki so jih darovali ozdravljeni obiskovalci.



Ali je beli križ nad zvonikom nastal slučajno ali kaj pomeni... 

No, za nekaj časa pustiva lepe in skrivnostne istrske cerkve in cerkvice pri miru in si ogledava še kakšno naravno znamenitost (ampak spet je v igri cerkev).
Na poti proti Buzetu in SLO-HR meji se nahajajo Istrske toplice.
OK, toplice kot toplice, ampak vseeno greva pogledat.Z glavne ceste zavijeva že malo prej, na Livade, kjer so doma tartufi.Pravzaprav so tartufi tudi drugje, ampak tukaj je ena prav zanimiva gostilna in trgovina s tartufi in njihovimi izdelki.Degustirava različne namaze, narejene iz tega cenjenega gomolja in priznam, niso slabi.Po dobri malici greva naprej v Toplice.


Sam kompleks toplic se nahaja pod visokimi skalami, v naravi izgleda veliko boljše, kot na sliki.
Kopat se nisva šla, naju je pa zelo zanimalo, kaj je na vrhu skal.In ne boste verjeli, na vrhu stojijo razvaline stare cerkvice.


Začetek poti sploh ni označen, ampak prijazna receptorka v hotelu naju usmeri na pravo pot.Hoje je približno slabe pol ure, na vrhu nas pričakajo ruševine in trije leseni križi.Razgled na same toplice z roba skale je pa kar malo strašljiv, lepo pa se vidijo vsi okoliški hribi, v daljavi pa Motovun.



Za konec pa še nekaj iz naših krajev.
Poznate Hrastovlje, lepo cerkev, obdano z obrambnim obzidjem?
To je srednjeveška Cerkev svete Trojice, postavljena na živi skali, obdaja pa jo visok zid, za katerim so se skrivali vaščani med turškimi vpadi.



Cerkev je znana po zelo lepi poslikavi, freske so nastale okoli leta 1490, odkrili pa so jih med restavracijo leta 1949.Ker so bile dolgo časa skrite pod ometom, so zelo lepo ohranjene.Na stenah so naslikani prikazi iz tedanjega življenja, 12 slik predstavlja 12 mesecev in opravila, ki jih kmetje v teh mesecih opravljajo.


Cerkev je pa najbolj poznana po znameniti freski Mrtvaški ples.Slike predstavljajo ples ljudi z okostnjaki, od dojenčka, kmeta, kralja in kraljice, papeža do končne postaje našega življenja, do groba.Vsakega posebej pa spremlja človeški okostnjak.Zelo podoben motiv je naslikan tudi v cerkvi v Beramu v hrvaški Istri.Vsekakor vredno ogleda.