ponedeljek, 28. maj 2012

Danes Celjski grofje in nikdar več

Celjski grad, domovanje pomembnejših slovenskih grofov, je zelo star. Že v drugi polovici 12. stoletja je stal na skalnem previsu nad Celjem.Skozi desetletja in stoletja je postal prebivališče celjskih grofov, najbolj znan je predvsem Herman II.
Veliko zgodovinski podatkov o Celjskih lahko najdemo tukaj - Stari grad Celje .

Grad navduši z mogočnim obzidjem, ponekod so zidovi debeli tudi 3 metre.


Skozi vhod pridemo na grajsko dvorišče in šele takrat opazimo kako velik je grajski kompleks.Na levi strani se dvigajo visoki zidovi, na žalost slabše ohranjeni.


Nekateri deli gradu, verjetno pozidani v kasnejšem obdobju, pa so lepo obnovljeni.



Na desni strani kompleksa pa stoji velik, lepo obnovljen Friderikov stolp.Stolp je dobil ime po Frideriku II, sinu grofa Hermana II.Grof je dal zapreti svojega sina v stolp, ker ga Friderik ni ubogal in ni upošteval njegovih nasvetov in ukazov.Friderik se je drugič poročil s svojo veliko ljubeznijo Veroniko Deseniško, kar je bilo v nasprotju s tedanjimi srednjeveškimi običaji, pa tudi s politiko.Starši otrok so se med seboj dogovorili za poroke med posameznimi plemiči, tukaj ljubezen ni imela kaj iskat.S tem so sklepali zavezništva in pridobivali nova ali pa ohranjali star ozemlja.Pa tudi kakšna vojna se je s tako poroko prekinila ali preprečila.

Friderikov stolp

Friderik je bil sicer poročen, vendar je njegova prva žena umrla po hudi bolezni.Menda ji je tudi on malo pomagal, da je hitreje odšla na drugi svet.Nato pa se zaljubi v lepo Veroniko in tu se cela zgodba šele začne.Več o tej nesrečni ljubezni pa sledi v drugem blogu - Veronika in Friderik.

Zid na stolpu

Pa še pogled s Friderikovega stolpa.



Ni komentarjev:

Objavite komentar