torek, 19. junij 2012

Znana in neznana Istra, freske in vampir - II

Naslednja postaja je Benediktanski samostan in cerkev s. Petra in Pavla v naselju Sveti Petar u Šumi.Neke velike šume (gozda) okoli sicer ni, je pa zanimiv samostan, ki se omenja že davnega leta 1134.V vseh teh stoletjih sta samostan in cerkev ob njemu precej spremenila zunanjost in notranjost.

Cerkev, na desni je vhod v samostan
 Notranjost cerkve je baročna, veliko je poslikav in pobožnih slik.Na glavnem oltarju je slika Črne Marije, ki naj bi po pripovedovanjih leta 1721 začela točiti solze in veliko ljudi naj bi tedaj čudežno ozdravelo.

Glavni oltar s čudežno sliko
Ker se okrog cerkve in v notranjosti starega samostana izvajajo neka dela, se vseeno pretihotapiva na samostansko dvorišče.Na sredini je lep kamniti vodnjak, še poln vode, okrog pa lep obokan hodnik.

Mir, tišina, nikjer nikogar ...

Štirna na dvorišču
Vsi nosilni stebri so zelo lepo izklesani, motiv je na vseh enak.




Odpeljeva se nekaj kilometrov naprej v notranjost Istre, do cilja najinega potepanja, v vas Kringa.Nič posebnega, nekaj kmetij, vaški trg s cerkvijo in zanimivimi kamnitimi vodnjaki.


Je pa vas čedalje bolj znana po prvem evropskem vampirju, katerega omenja tudi naš Valvazor v njegovi slavni knjigi Slava Vojvodine Kranjske.
Zgodba govori o vampirju Juriju Grando, ki je kar 16 let teroriziral okoliške vaščane.Vstal je iz groba, nadlegoval svojo ženo in sploh počel razne neumnosti.Poskusili so ga uničiti z znanim načinom - glogov kol skozi srce- pa ni bilo nobenega uspeha.Končno so mu odrobil glavo, njegov grob zasuli in od tedaj naprej ima vas mir.Vse to se je dogajalo daljnega leta 1672.
V vasi je majhen muzej, imenovan Muzej Jure Grando, kjer nama prijazen lastnik razloži , kaj se je takrat dogajalo v vasi, pokaže nama pripomočke, ki naj bi vampirje uničili.

Vhod v muzej


Je pa notri skoraj popolna tema, le kakšna sveča gori, zato je bilo precej težko posneti kakšno dobro fotko.
Na spodnji sliki so pa pripomočki, ki pomagajo vampirje ustaviti oziroma uničiti.


Uporabimo lahko glogov kol, posvečeno vodo, najboljše se pa obnese poseben nož (na sliki skrajno desno),s katerim vampirju enostavno odrežemo glavo.In problem je rešen.

Pa še en strašljiv tip iz muzeja.


Naredila sva lep izlet, spoznala kar nekaj znamenitosti .Je pa v Istri ostalo še kar nekaj zanimivosti, ki bodo počakale do naslednjič.

Ni komentarjev:

Objavite komentar