ponedeljek, 9. januar 2012

Parenzana - 2011

To je kratek povzetek kolesarjenja po nekdanji ozkotirni železniški progi Trst - Poreč, imenovani Parenzana ali Porečanka. Sedaj se imenuje Pot zdravja in prijateljstva.
Veliko informacij o sami trasi proge in zgodovini je na Wikipediji, ali pa na Parenzana.net (obe povezavi se odpreta v novem oknu).
Proga je obratovala med leti 1902 in 1935, nato pa so jo ukinil zaradi nerentabilnosti.
 
Začetek poti pri Vižinadi - Info tabla
Z Blanko sva zaenkrat prekolesarila samo dva dela celotne proge in sicer hrvaški del od Vižinade do Motovuna in slovenski del od Žusterne do SLO-HR meje pri Sečovljah. Hrvaški del je sicer neasfaltiran, ampak se da kar lepo peljat. Začela sva septembra 2011 pri Vižinadi. Pot pelje precej po samoti z lepim razgledom na ta del Istre in na Motovun, preko dveh viaduktov, tik pred Motovunom pa se peljemo skozi 222 metrski predor.Na žalost je predor neosvetljen in je vožnja skozi kar malo strašljiva.Je malo zavit in zato se ne vidi svetlobe na koncu.
Dva kilometra pred Motovunom sva imela še defekt - počena zračnica na zadnem kolesu,tako da nisva kolesarila, ampak vlekla in nosila nesrečno kolo do Motovuna.Vulkanizerja pa v Motovunu itak ni.


Lepo obnovljen in vzdrževan viadukt

Vhod v Motovunski predor

V predoru brez razsvetljave

Slovenski del je prišel na vrsto šele oktobra 2011.Začela sva pri Žusterni, pri Izoli se začne trasa rahlo vzpenjati, mimo Strunjana, čez predor in potem rahel spust do Portoroža in naprej do Sečeovelj.Pot je zelo lepo urejena in asfaltirana, z urejenimi kotički za počitek.Ta del slovenske Istre je zanimiv in ga premalokrat obiščemo.Na poti sta dva predora, oba lepo sta razsvetljena, tako da sploh ni problem vozit skozi.Predor Valeta (550 m dolžine) služi tudi kot peš pot med Strunjanom in Lucijo.Med vožnjo se nam odpre tudi lep razgled na slovensko obalo.

Najdaljši predor na slovenski strani Parenzane
 
Lepo urejen in razsvetljen predor
 
Pogled na Izolo
Naredila sva 46 km, uživala v lepem vremenu in naravi.Priporočam vsem ljubiteljem kolesarjenja in lepe narave.

Pa še trasa Slovenskega dela poti

V letu 2012 pa naju čaka še del od Sečovelj do Motovuna in na novo urejen del od Vižinade do Poreča.

Ni komentarjev:

Objavite komentar