ponedeljek, 13. maj 2013

Po Dolenjski...

Pravzaprav se ne spomnim, kdaj sem bil nazadnje na tem čudovitem koncu Slovenije.Lepa dežela, prijazni ljudje, dober cviček in metliška črnina.Veliko lepih vasi in mest čaka na nas in na ogled njihovih znamenitosti, znanih in malo manj znanih.Na vsakem hribčku stara cerkev, gradovi se kar vrstijo, pa Krka in Kolpa...Kar preveč stvari za pogledat v nekaj prosti popoldnevih.

Novo mesto, center pokrajine, ima lepo in zanimivo stolno cerkev Sv. Nikolaja.


Na zunanji strani je nekaj zelo lepih sončnih ur, v notranjosti pa je na ogled zanimiva kripta iz 15. stojetja.



Greva naprej po stari dolenjski cesti , na desni strani je vsem poznan grad Otočec.Danes  je to hotel za bolj premožne goste, grad pa je bil prvič omenjen že leta 1252.

Grad Otočec

Narediva kratek sprehod po grajskem parku, pozdraviva race in labode, nato pa nadaljujeva pot do manj znanega soseda - gradu Struga. Na cesti nobene oznake ali kažipota, in če ne veš, da je treba slediti kažipotu za Golf igrišče Otočec, ga ne najdeš.

Soba, posvečena starim slovenskim poganskim bogovom

Sredi dela in urejanja okolice gradu sva zmotila grajsko gospo Eleonoro Sobjesko.Grajski gospod Volk Turjaški pa je bil službeno odsoten. Eleonora je naredila kratek premor med delom, nama razkazala grajske prostore in na kratko predstavila delo in življenje na gradu.Sedaj na gradu deluje zavod Svitar, ki organizira vodene oglede in zanimive predstave z renesančno tematiko.Veliko več zanimivosti o ogradu Struga najdete pa tukaj  Grad Struga - Svitar .

Nadaljujeva potepanje  po Dolenjski, na vrsti je Kartuzija Pleterje.
Nekateri kartuzijo poznajo samo po znameniti Pleterski hruški - hruška v steklenici, namočena v žganje.
Kartuzija Pleterje je edini kartuzijanski samostan v Sloveniji, notranjosti samostana pa si ni moč ogledati.


Velik del posestva je skrit za visokim zidom, menihi pa skoraj vso hrano pridelajo sami na posestvu.
Ogledamo si lahko samo staro gotsko cerkev, ki je kar zanimiva, posebeno nekaj podrobnosti.



Nenavaden obraz, le kaj predstavlja?

Še en zanimiv samostan imajo na tem koncu Slovenije.To je Kostanjevica na Krki.
Cistercijanski samostan stoji tu že od davnega leta 1234, tokom stoletij so ga prezidavali in spreminjali, leta 1786 pa so ukinili meniški red.Med drugo svetovno vojno je bil požgan, kasneje pa je doživel lepše čase,
saj se je spremenil v odlično umetniško galerijo - Galerija Božidarja Jakca.


Notranjost samostanske cerkve
V notranjosti je na ogled veliko razstav slovenskih umetnikov, v okolici bivšega samostana in na travnikih pa stojijo različne skulpture.Pravi raj za ljubitelje umetnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar