torek, 14. maj 2013

...pa malo po Beli krajini...

Nadaljujeva potepanje po Dolenjski pokrajini, mimo Metlike greva proti Črnomlju in v kraju Otok se ustaviva pri letalu sredi travnikov. Pravzaprav je to partizansko letališče iz II. svetovne vojne.

Dakota DC-3

Na ogled je eno od ameriških letal iz druge svetovne vojne, s katerimi so zavezniki pošiljali pomoč partizanom in lokalnemu prebivalstvu. Letališče je delovalo od jeseni leta 1944 pa skoraj do konca vojne, aprila 1945.

V Črnomlju zavijeva proti Semiču, najin cilj je pravzaprav vas Rožanec, kjer si ogledava enega najbolj zanimivih arheoloških spomenikov na tem koncu Slovenije.To je Mitrej v Rožancu .Sam Mitrej je skrit v kraški vrtači, obdani s skalnimi stenami. Prav mistično in skrivnostno okolje.

Prehod med skalami v svetišče

Kaj sploh je Mitrej, Mitrov tempelj ?
To je antično svetišče, posvečeno sončnemu bogu Mitri, mitraizem pa je vera o cikličnemu menjavanju življenja in smrti, boju med dobrim in zlim.Samo verovanje izhaja iz starodavne Perzije, pri nas so boga Mitro častili predvsem Rimljani. Še en ohranjen slovenski Mitrej pa je na Ptuju. S prevlado krščanstva pa je bil mitraizem prepovedan, templji pa večinoma uničeni. Je pa v obeh verovanjih kar nekaj skupnih ali zelo podobnih točk...

Skalni relief

Na žalost zaradi vpliva vremena izklesani relief hitro propada, ampak še vedno lahko vidimo boga Mitro, ki ubija bika, psa, kačo, škorpijona...

Vrtača s templjem

Malo višje nad Mitrejem pa stoji še en tempelj.
Na žalost zaprt, zaklenjen, notranjost nedostopna verujočim in neverujočim...


Ta je posvečen zmagovalcu nad poganstvom (torej tudi mitraizmu), krščanskemu svetemu Juriju.
Na slikah ali kipih sv. Jurij z dolgo sulico prebada zmaja.Zmaj naj bi predstavljal staro vero, poganstvo, zmagovalec boja  pa je krščanstvo oziroma sveti Jurij.

Potepanje sva zaključila na najvišji točki Gorjancev, znani po lepem razgledu in obmejnem sporu s Hrvati.
To je Trdinov vrh na Gorjancih.

Ostanki cerkvice na slovenski strani vrha

Sprehodiva se med dvema kapelama, ena je na slovenski, druga pa na hrvaški strani meje.Državna meja namreč poteka po vrhu hriba.Razgled z vrha pa je čudovit.

Nazaj grede narediva še obvezen postanek na Koči pri Gospodični. Malo pod planinskim domom je studenec oziroma izvir, po katerem je koča dobila ime. Studenec Gospodična naj bi imel zdravilne učinke, predvsem pri ženskah. Celo pisatelj Janez Trdina je pisal o tem. Ker ima baje voda iz studenca pomlajevalno moč, je bilo umivanje obvezno, o rezultatih terapije pa zaenkrat še ni poročil.

Studenec Gospodična


Ni komentarjev:

Objavite komentar