četrtek, 22. avgust 2013

Kamni pod gradom nad Podgradom

En fin sprehod po gozdu s pridihom zgodovine.Čisto blizu Ljubljane, zanimiv, pa skoraj neznan.
Izhodišče je kraj Podgrad pri Zalogu, ob sotočju Save, Ljubljanice in Kamniške Bistice.Že samo ime Podgrad pove, da je to pod gradom in torej gremo pogledat gor, na grad.Malo naprej od tovarne Arbo zavijemo desno (seveda peš) in po gozdni poti se počasi vzpenjamo po hribu, dokler ne pridemo na greben Kašeljskega hriba.Tu je med 2. svetovno vojno potekala meja med Italijo in Nemčijo.Sledimo tablam Ostrovrharjeva pot in kmalu pridemo do ruševin starega gradu, znanega pod imenom Osterberg.


Grad je menda stal že davnega leta 1015, omenja ga tudi Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske.Žal je od gradu ostalo zelo malo, samo še nekaj ruševin nam sporoča, da so tukaj nekoč živeli vitezi Ostrovrharji.Je pa samo območje gradu pomladi in poleti precej zaraščeno in vidimo še manj zidov.

Malo pod gradom je na ogled še ena zanimivost, še manj znana kot sam Ostrovrharjev grad.
To je kamnolom.Ne navaden kamnolom, ampak prav poseben kamnolom. Kamnolom mlinskih kamnov.
V strmem bregu so že pred mnogimi stoletji klesali mlinske kamne in jih po drčah spuščali v dolino.


Še vedno se vidijo sledovi klesanja in vrtanja v živo skalo, vsepovsod so okrogle luknje.Pa še en nedokončan mlinski kamen, kakor da bi stari mojstri zanalašč pustili nekaj primerkov za bodoče rodove.Da končajo njihovo delo.


Dve uri lahkotnega sprehoda, ravno prav za popoldanski izlet.Lepo, zanimivo, premalo znano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar